En ø vest for Jylland
Egentlig lå Vedersø Klit på en ø vest for Jylland. Går man til de ældste kort med nogenlunde pålidelige gengivelser af området, er vi tilbage omkring 1550, hvor hollænderen Cornelis Anthoniszoon udgav et kort over blandt andet Jylland. Her ligger en række øer op langs vestkysten, som vi kender det fra Sønderjylland, hvor øerne Føhr, Amrum, Sild, Rømø, Manø og Fanø også er med på kortet, men det fortsætter så med to øer mere – nemlig Uthoe og Numit. Antagelig er Uthoe senere blevet en del af Blåvands Huk, mens øen Numit – eller Numet som den kaldes på senere kort – er blevet en del af kysten – og på øen Numet opstod altså Vedersø Klit. Det andet kort fra 1680 er af Ionannes Ianssonius. Fælles for kortene er, at de er beregnede til søfart, så de har de kendemærker med på kysten, der kunne være nyttige for udenrigshandel samt byer og indsejlinger.
Landet Numet
Nord for ’Landet Numet’ ligger en indsejling ved Torsmyd (Thorsminde) og indenfor er Vosborg og Nissum afsat. Længere nede kommer Husby, Timgaard og Ringkøbing. Her ser det stadig ud til, at der er klart vand til at sejle ind ved Thorsminde og indenom ned til Ringkøbing. Det har også været muligt engang, men allerede i ca. 1560 lukkede sandflugten den sejlrute. Der blev gravet en rende – ”Staby Kast” – men den kunne kun tage mindre fladbundede både.
I 1650 tegnede Johannes Mejer et kort over Danmark. Her er øen Numet klart landfast ved Husby. Noget af forskellen mellem de to kort er formentlig, at hollændere har haft brug for kort for at kunne sejle til og fra Danmark, mens Johannes Mejers kort også er et kort til Frederik d.III over hans kongerige. I hvert fald er der større lokalkendskab inde i landet. Går vi længere mod syd på Mejers kort, kan vi se, at Holmsland Klit flere steder er gennembrudt af havet, og at den i øvrigt endnu ikke når syd-enden af Ringkøbing Fjord.
Langs store dele af Numet er der vand indenfor, men ifølge kilderne er det ofte så lavvandet, at man kan gå og køre over f.eks. ved Søndervig til Holmsland – den nederste store ø inden for Numet, og længere inde mellem Holmsland og Ringkøbing skal man så over Vonå. De store vådområder oversvømmes imidlertid ofte, og den eneste helt stabile forbindelse er ud for Vedersø Klit, der ligger i hjørnet af fjorden, hvor Numet er landfast.
Igennem århundrederne aflejres der klæg i fjordene inden for Numet, og Vesterhavet aflejrer sand på ydersiden, så åbningen syd for Numet flytter længere ned i sydenden af Ringkøbing Fjord og efterhånden lukker den til ved Nymindegab. I perioder lukkes også åbningen ved Thorsminde. Dermed opstår den kystlinje, vi kender i dag.